BC Salmon Farmers Association mener nylig offentliggjorte data fra overvåkingsprogrammet for vill smolt i Broughton Archipelago for 2024, ytterlig støtter at lakseoppdrettsanlegg ikke påvirker lakselusnivåene på villaks.

- Oppdrettsanlegg er ikke en drivkraft for lakselus på villaks i Vest-Canada

Det hevder BC Salmon Farmers Association.

Publisert Sist oppdatert

De viser til review-artikkelen fra Solveig van Nes, Albert Imsland og Simon Jones som konkluderer med at man overestimerer effekten av lakselus fra norske lakseoppdrettanlegg på vill atlantisk laks, og mener den bekrefter de de ser i British Columbia i Canada.

- Dette er en viktig oppdagelse, da den stemmer overens med forskningen og dataene vi ser på lakselus i Canada, sier Simon Jones, emeritusforsker ved Fisheries and Oceans Canada (DFO) og altså medforfatter av den publiserte gjennomgangen.

- Det svært varierende forholdet mellom lusenivåer på villaks og lakseoppdrett i BC indikerer behovet for en bedre forståelse av alle faktorer som påvirker overlevelsen av villaks, sier han i pressemeldingen.

BC Salmon Farmers Association mener nylig offentliggjorte data fra overvåkingsprogrammet for vill smolt i Broughton Archipelago for 2024, ytterligere støtter at lakseoppdrettsanlegg ikke påvirker lakselusnivåene på villaks. De viser til at variasjonen i prosentandelen av lakselus på vill stillehavslaks forblir uendret (se Figur 1) til tross for fjerningen av lakseoppdrettsanlegg i området. Forskningen her er utført av Mainstream, og er igjen betalt av Mowi Canada West.

Figur 1. Prosentandel av chum og pink salmon med lakselus (L. salmonis og/eller C. clemensi) i Broughton Archipelago under vårens utvandring.

- Den gjennomsnittlige intensiteten (antall lus per fisk) av vill stillehavslaks med lakselus har også holdt seg lav de siste 20 årene (Tabell 1).

Tabell 1. Andel chum og pink salmon med lakselus (L. salmonis og/eller C. clemensi) og gjennomsnittlig intensitet (# lus/fisk) for chum og rosa laks som har lus i Broughton Archipelago under vårens utvandring. 

Data 2003-2014 fra Patanasatienkul et al., 2015-2024 data fra Mainstream Biological Consulting.

En uttalelse fra 2023 fra Canadian Science Advisory Secretariat (CSAS) samt langtidsdata samlet årlig i Discovery Islands, konkluderte også med at lakselus på oppdrettslaks ikke påvirker lakselusnivåene på vill smolt i British Columbia.

- Den fortsatte overdrivelsen av nedgangen i villaksbestander på grunn av lakselus fra oppdrettsanlegg hjelper ikke bevaringsarbeidet for villaks. Pågående forskning og data støtter at lakseoppdrettssektoren utgjør minimal risiko for vill stillehavslaks, likevel fortsetter regjeringens beslutninger å ignorere vitenskapen og truer vår sektors fremtid, sier Brian Kingzett, administrerende direktør for BC Salmon Farmers Association i pressemeldingen.

- BC Salmon Farmers støtter villaksrestaurering, klimatiltak og matsikkerhet. Det er på tide at den føderale regjeringen slutter å bruke lakseoppdrett som en syndebukk, å gjøre urealistiske og uoppnåelige politiske beslutninger om vår sektor, og fokuserer på pålitelige data og vitenskap for å ta tak i de virkelige problemene som påvirker vill stillehavslaks, legger Kingzett til.

BC Salmon Farmers Association representerer over 60 bedrifter og organisasjoner i hele verdikjeden for fiskerioppdrett i BC. Deres medlemmer står for over 95 % av den årlige provinsielle slakten av oppdrettslaks i British Columbia.