Rekord i antall makrellstørjer i oppdrettsanlegg
Observasjoner tyder på at bestanden av makrellstørje er i vekst. Dette øker sannsynligheten for at disse kjempene kan gjøre skade på oppdrettsanlegg, som har vært en utfordring for flere selskap de siste årene.
Det skriver fiskeridirektoratet på sin hjemmeside.
I 2023 har Kyst.no dekket flere hendelser hvor makrellstørjer har tatt seg inn i oppdrettsanlegg. Senest i november suste en størje på 375 kg inn i Lerøy Vest-lokaliteten Djupevika på Tysnes.
- Det er i 2023 observert godt med makrellstørje langs norskekysten, og det har blitt satt ny rekord i antall hendelser hvor makrellstørje har tatt seg inn i oppdrettsanlegg, sier Øyvind Grøner Moe seniorrådgiver ved miljøseksjonen i Fiskeridirektoratet.
- Årsaken til at makrellstørja tar seg inn i nota er høyst sannsynlig knyttet til matinntak. Det er likevel usikkert om det er fisken inne i merden eller fisk på utsiden den er ute etter, sier Grøner Moe.
Tiltak mot rømming
Av de innrapporterte hendelsene oppdages ofte størja i forbindelse med fôring av oppdrettsfisken.
- Det kan være dårlig appetitt og endret adferd, som i mange av tilfellene har blitt observert på fôrkamera i merden. Det vil derfor være anbefalt å følge ekstra nøye med på dette i tidsrommet august-desember, sier Grøner Moe.
Som et tiltak for å sikre god beredskap har Fiskeridirektoratet utarbeidet en veileder for håndtering av slike hendelser, basert på oppdretters erfaringer.
Les flere saker:
-
Heiste ny makrellstørje ut av samme lokalitet
-
Denne giganten brøt seg gjennom Lerøy-merd
-
Nå har de fått størjen ut av merden
-
Mowi fikk 300 kilo gjennom merden
-
Makrellstørjen er fortsatt i merden
-
Makrellstørje torpederte oppdrettsmerd
-
Ber oppdrettere øke oppmerksomheten sin nå
-
Makrellstørje i not hos Firda
-
Her er Fiskeridirektoratets størje-guide
-
Makrellstørje på 300 kg tok seg inn til Marø Havbruk