-
Ode har fått godkjent enda en lokalitet
Den 18. desember 2024 fikk Ode godkjent sin syvende havbrukslokalitet, Jonskjær i Smøla kommune.
-
Vil vurdere om dagens regelverk er tilstrekkelig
Marianne Sivertsen Næss vil vurdere om regelverket for oppdrettstorsk er tilstrekkelig for å hindre skade på kysttorskbestander.
-
Må svare om torskeoppdrett
Fiskeri- og havministeren må svare på bekymringer knyttet til rømming fra torskeoppdrett.
-
Flere vil inn i torskeoppdrett
– Jeg håper vi får til en ekstremt lønnsom lokalitet, sier Sindre Lampe, som er en av tre nyansatte hos Kime Akva.
-
- Oppdrettstorsk gyter utenom sesong – og avkommet kan overleve
Det øker risikoen for at oppdrettstorsk kan påvirke genene til villtorsk.
-
Torskerømming: - Slakter ut merden
Selskapet jobber fortsatt med å finne omfanget av den eventuelle rømmingen.
Fikk sin tredje torskelokalitet
Den 20. juni fikk Gadus Group endelig godkjenning fra fylkeskommunen til å starte havbruksaktivitet i Vestnes kommune, ved lokalitet Vorpeneset.
Konsernsjef og gründer Ola Kvalheim sier de etter en lang og grundig prosess er svært tilfredse med endelig å få denne avklaringen, slik at de kan sette i gang drift, produksjon og verdiskaping umiddelbart etter sommeren.
- Denne tildelingen gir helt nødvendig forutsigbarhet for vår virksomhet og våre folk. Vi har mer enn 50 ansatte i Gadus, og inkludert samarbeidspartnere er det mer enn 75 mennesker som jobber med å skape sunne og fantastiske måltider av torsk, sier Kvalheim.
Han mener det er svært positivt at forvaltningen følger opp de politiske ambisjonene om økt vekst i sjømatproduksjonen.
Omfattende produksjon
Gadus er en helintegrert sjømatprodusent med aktivitet i syv kommuner fra Kinn i sør til Indre Fosen i nord. Målt i antall ansatte er selskapet Norges største innen oppdrett av torsk, og har etablert en omfattende produksjon i hele syklusen til fisken, samt foredling og salg.
- Våre foreløpige resultater og erfaringer er svært oppløftende, både på settefisk og i havbruk. Dette gir oss mye energi og sterk tro på at vi kan fortsette å vokse og videreutvikle vår virksomhet i tråd med planen i årene som kommer, sier Kvalheim.
Grundige undersøkelser
Etter en lang prosess med omfattende kartlegginger og undersøkelser gjennomført av uavhengige og akkrediterte tredjeparter har selskapet fått tildelt nødvendige tillatelser fra Statsforvalteren, Mattilsynet, Kystverket og Møre og Romsdal Fylkeskommune.
- Vi har gjort grundige undersøkelser av både strøm og bunnforhold i området og dokumentert at dette er en lokalitet som er svært godt egnet for oppdrett av torsk, sier leder for forretningsutvikling og gründer, Tor Olav Seim.
Anlegget vil bestå av 10 merder med en tilhørende fôrflåte, og allerede til høsten vil det settes ut fisk produsert ved selskapets egne yngel- og settefiskanlegg i Trøndelag og på Nordmøre.
- Vi er allerede i prosess med å tilsette åtte faste ansatte, to lærlinger og tre ekstrahjelper. Ved full drift vil det være opp mot 15 ansatte ved anlegget, sier Seim.
Øke produksjonen
Siden oppstarten i 2020 har Gadus skapt mer enn 50 arbeidsplasser.
- Å tilføre kystnorge ny økonomisk aktivitet er svært viktig for å sikre levedyktige og fremgangsrike lokalsamfunn også utenfor storbyene, sier Kvalheim.
Gadus Group har en plan om årlig produksjon av 30 000 tonn foredlede torskeprodukter innen 2025, med videre vekst frem mot 2050.