Thommessens sjømatteam mener regjeringens forslag til nytt reguleringssystem i havbruksmeldingen innebærer en avvikling av akvakulturtillatelsene, og advarer mot konsekvensene for næringens verdier.

– Regjeringen foreslår i realiteten å fjerne akvakulturtillatelsene

Advokatfirmaet Thommessens sjømatteam mener regjeringens forslag til nytt reguleringssystem for havbruk innebærer en avvikling av akvakulturtillatelsene, og advarer mot konsekvensene for verdiene i næringen.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen foreslår i realiteten å fjerne akvakulturtillatelsene. Hva skjer da med de store verdiene?, spør Thommessens sjømatteam i en kommentar til kyst.no, etter torsdagen fremleggelse av havbruksmeldingen.

De peker på at akvakulturtillatelsene, og systematikken med selskapstillatelser og lokalitetstillatelser begrenset i MTB, danner havbruksnæringens fundament – både økonomisk og faktisk.

Fra faste tillatelser til dynamiske kvoter

Ifølge Thommessen innebærer forslaget fra regjeringen at kapasiteten inndras og periodisk refordeles som dynamiske lusekvoter.

– Regjeringens forslag innebærer i realiteten at akvakulturtillatelsene avvikles, kapasiteten inndras og periodisk refordeles (konvertert) som dynamiske lusekvoter, sier de og legger til:

– Størrelsen på hver aktørs rett til en forholdsmessig andel av kvoten i et område, foreslås fastsatt etter hver aktørs MTB før konverteringen. Aktørene står da igjen med lokalitetstillatelser og lusekvoter. Meldingen drøfter også mulig tidsbegrensning på aktørenes forholdsmessige rett til lusekvotene.

Vesentlige reduksjoner i utslipp

Det foreslås at størrelsen på lusekvotene i hvert område skal være dynamisk, og bestemmes ut fra modelleringer av lakselusutslipp etter trafikklyssystemet. Thommessen peker på at regjeringen legger opp til å fjerne muligheten for «gult lys».

– Størrelsen på kvotene som refordeles i hver kvoteperiode, skal bare settes ut fra «grønt» trafikklys. Det betyr at kvotene skal settes ut fra maksimalt 10 % påvirkning på utvandrende vill laksesmolt («grønt» trafikklys). Moderat påvirkning («gult» trafikklys) skal altså ikke aksepteres. 

De mener derfor Trafikklysene foreslås avviklet. 

– Dette vil eksempelvis medføre at aktørene i PO3 og PO4 må redusere utslippene mellom 70 % – 90 % sammenliknet med i dag, se Havbruksmeldingen (2025) side 78.

Mindre forutsigbarhet og økt usikkerhet

Thommessen mener endringene vil kunne svekke forutsigbarheten og påvirke verdiene negativt.

– Da får vi mindre forutberegnelighet knyttet til sentrale rammevilkår og fremtidig produksjon og med det også betydelig fare for en negativ påvirkning på tillatelsesverdiene. Men det er grunn til å påpeke at dette er et forslag og (heldigvis) bare starten på en prosess, kommenterer Thommessen sitt sjømatteam.