Linn Therese Skår Hosteland. Foto: Helge Martin Markussen

Et tilbakeblikk på oppdrettsåret - mest lest i 2017

Et år har gått og mye har skjedd i Havbruk-Norge. Vi tar et tilbakeblikk på noen av hendelsene, og drar frem det som engasjerte leserne mest i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På tampen av året var det utslipp av mikroplast gjennom fôrslanger som sto på agendaen. Den største snakkisen gjennom året ble likevel - med god margin - Salmars Havmerd, Ocean Farming 1.

Den gule konstruksjonen har prydet nyhetssidene i både lokale, nasjonale og internasjonale medier. Nyheten om at det var kommet lakselus i merden, topper også listen av mest leste sakene på kyst.no. Ikke bare ble den mest lest i fjor, men utrolig nok også mest lest noen sinne, siden vi kom på nett i 2000.

Hele fire av de tyve mest leste sakene hos oss i 2017 handler nettopp om verdens første offshore havmerd. Den pryder også andreplassen, med saken om at merden ble overlevert fra verftet i Kina.

Mot slutten av listen finner vi nyheten om at havmerden forankres, hvor vi fikk noen spektakulære bilder oversendt fra SolstadFarstad som var ansvarlig for operasjonen. Bildene illustrerer kanskje et skifte i havbruksnæringen, hvor flere vil flytte produksjonen ut til havs. Gikk du glipp av disse bildene anbefaler jeg at du tar en titt på dem etterpå (nr 17 på listen nederst i saken).

Laksefest i Bergen

SykkelVM i Bergen var en stor begivenhet for både nasjonen, byen og oppdrettsnæringen. Næringen var en viktig bidragsyter for å realisere arrangementet, og sykkelløypene ble prydet med bannere fra blant annet Lerøy, Marine Harvest og "Laks Er Viktig"-kampanjen gjennom hele laksehovedstaden.

At engasjementet fra havbruksnæringen ble så stort, førte også til at nyheten om at man kunne bli med på folkefesten i "Laksebakken", tok bronse på kyst-pallen.

Nye våpen mot lakselus

At lakselus i fjor, som året før, var en hodepine for havbruksnæringen, vitner mange av årets saker om. Tre av sakene fikk allikevel større interesse enn andre.

Nye løsninger for å ta knekken på lusa jobbes det kontinuerlig med, og interessen for hvordan man kan få det til er enorm. Teknologiutviklingen på området gir også rom for nye aktører til å ta seg inn i havbruksnæringen, og få ting er like spennende som nytt blod og nye ideer.

At nykommer og oppstartsbedrift Blue Lice (anno 2017) utviklet en metode for å fange lusa før den når laksen, nådde derfor langt i det danske land, og tok fjerdeplassen.

Hakk i hæl kommer det også to nyheter nye oppfinnelser som skal bidra til lakselusens undergang. Den første er om et elektrofilter som installeres på mekaniske avlusere, som dreper lakselusen 100%. En mekanisk leppefisk som nærmest skal suge av lakselusen i merdene ble det også en god diskusjon rundt.

Hva som skjer videre i både overnevnte og lignende luseprosjekter, er noe vi ser frem til å følge videre i året som kommer.

Båt "i vinden"

Båter er en viktig del av oppdrettsnæringen. Vi har derfor et stort fokus på både kapasitet og teknologiske løsninger. Vi estimerer at det finnes rundt 2500 fartøy i drift tilknyttet bransjen, med smått og stort. De spenner fra RIB-båter og servicebåter, via avluserbåter, forankringebåter og til store brønnbåter og fôrbåter.

Nyheten om at nybygget «MS Steigen» skulle frakte fisk til nytt storslakteri for Cermaq dro inn syvendeplassen av de mest leste sakene, tett etterfulgt av saken om at det ble en folkefest under dåpen av Ronia Diamond (under sykkel VM).

Også saken om Seikongen som gikk på grunn med 200 tonn fisk ombord ved Chile, fikk mye oppmerksomhet. Årsaken til denne hendelsen er fortsatt ukjent.

Havbruk er så mangt

Selv om toppsakene har fokus på båter, havmerden og lakselus-teknologi har havbruksåret handlet om mye mer enn dette. Det har blant annet også handlet om utviklingstillatelser,  rekord-EBIT, laksepris, trafikklys, yersiniose på stor fisk i sjø, lusebehandling uten utslipp og miljøutfordringer.

I tillegg har næringen også en håndfull entusiaster som driver matfisk-oppdrett av både torsk, piggvar, kveite og steinbit, og for ikke å glemme de som produserer rognkjeks og berggylte for laksemerdene. Dette er også saker vi har dekket bredt.

Mange spennende prosjekter innen skjelloppdrett, IMTA, tareoppdrett, aquaponics og gjenbruk av slam som gjødsel har også fått spalteplass.

Når status skal gjøres opp igjen om et år vill vi garantert fine noen av de samme temaene som har toppet i år. Men det vil helt sikkert være noen nye.

Spennende blir det i alle fall, og vi ser frem til et begivenhetsrikt år i 2018.

Godt nytt år!

20 mest leste saker 2017:

  1. Nå er det lakselus i havmerden
  2. Salmars gigantiske havmerd overlevert i Kina
  3. -Bli med på folkefesten i laksebakken
  4. Ny teknologi fanger lusa før den når laksen
  5. -Nytt elektrofilter dreper lakselusen 100 %
  6. Vil fjerne lakselus med mekanisk leppefisk
  7. «MS Steigen» skal frakte fisk til nytt storslakteri
  8. Folkefest under skipsdåpen til Ronia Diamond
  9. Dei siste sjølveigande
  10. Brønnbåt i Chile sank med 200 tonn laks ombord
  11. Havmerden ankres opp om få dager
  12. - Det er en sjarm med denne livsstilen
  13. Gjorde om hobby til business
  14. Nyansatt og klar for trading på laksebørsen
  15. Flyttet laks fra verdens største lukkede merd
  16. Se fiskens ferd gjennom en mekanisk avluser
  17. Havmerden forankres: - Det er en kjempejobb for alle involverte
  18. Travle tider for en av landets største brønnbåter
  19. Det problematiske ved lukkede oppdrettsanlegg
  20. Mann overbord - kritisk skadd