Solgte bruktbilen og startet lakseoppdrett
Finn Sinkaberg hadde ikke mye å rutte med da han ville begynne med lakseoppdrett. Et lite lån i banken og inntektene fra salget av sin gamle bruktbil var egenkapitalen. I dag er Sinkaberg et milliardkonsern.
Han begynte karrieren i familiebedriften som drev med foredling av sild. Vi er i Rørvik, og vi er på slutten av 1960-tallet. Utover på 1970-tallet begynte unge Finn å interessere seg for lakseoppdrett. Det skulle vise seg å bli en lønnsom interesse. I dag er Sinkaberg AS et av de store selskapene i norsk laksenæring, men Finn Sinkaberg har fremdeles beina godt plantet på jorden.
– Kan ikke fortsette slik
«Kystpodden» har møtt Finn Sinkaberg på hjemmebane. Vi er på selskapets hovedkontor. Godt til rette rundt møtebordet, avslører Finn at han slett ikke har lagt inn årene. Men nå er arbeidsdagen konsentrert rundt det som opptar han mest – den alvorlige fiskehelsesituasjonen i laksenæringen.
– Det kan ikke fortsette slik, sier han ettertenksomt, og legger til at teknologien er der, men tas ikke i bruk i tilstrekkelig grad.
– Dødeligheten bør ikke være høyere enn 5–7 %. Hadde vi fått bukt med lusa, hadde vi vært der, mener Finn. Han nevner nedsenkbare merder og større smolt som viktige tiltak for å få dødeligheten ned.
«Pensjonisten» Finn Sinkaberg vil bruke tiden på å jobbe med tiltak som kan bidra til bedre fiskevelferd og lavere dødelighet. Hør mer i «Kystpodden».
Lørdag 14. desember 2024 kl. 10.00
www.Kyst.no/kystpodden og Spotiffy
Høyr meg – Sjå meg, Aldri ein laurdag utan.
Les mer om Kystpodden:
-
Dirigerte loddebåt fra fødestuen
-
– Jeg er gammel og vi har dårlig tid
-
Dysleksi stoppet ingeniørstudiet
-
Høvdingen som sette spor
-
– Fikk 5000 kroner for 3 års arbeid
-
– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
-
Det skjedde på en bar i Bergen
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!