Du finner henne på øverste hylle

Hun har brukt sin forskerkarriere på kveite, torsk og laks. Hun har blant annet bidratt til å finne ut hvorfor flatfisken får øynene på samme side av hodet når den bunnslår. Og hun har gjort funn som tyder på at produksjonslidelser hos laks kan komme fra manipulert gytetidspunkt. «Kystpodden» har møtt seniorforsker Kristin Hamre.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 var Kristin rangert blant de beste forskerne i verden på sitt felt. Det er det velrenommerte amerikanske universitetet Stanford som utfører denne rangeringen. Kåringen plasserer Kristin blant de øverste to prosentene av verdens forskere. Intet mindre.

- Ja, jeg er mektig stolt over det, sier hun beskjedent.

Kristin er en lavmælt dame som ikke roper høyt om sine meritter. Hun legger mest vekt på å formidle at det i forskningsprosjekter gjerne er mange som samarbeider, og slik sett vil hun dele æren med flere. I fjor gikk hun av med pensjon som forsker ved Havforskningsinstituttet, men fortsetter på prosjektbasis. For det er ennå mye som er ugjort, mener hun.

Stamfisk og redoks-biologi

At lys og temperatur kan ha negative konsekvenser for utviklingen i livsløpet til oppdrettslaksen, er etter hvert veldokumentert. Men at tidspunktet for stryking av stamfisk også kan ha innvirkning på kjente produksjonslidelser som blant annet deformiteter, er mindre kjent. Faktisk er det ikke gjort særlig mye på dette feltet i det hele tatt. Før Kristin tok fatt i det.

- Vi gjorde en omfattende studie av hvorvidt det har konsekvenser for egg-kvaliteten om vi manipulerte stamfisken til stryking før, under eller etter det som er naturlig for laksen. Funnene var oppsiktsvekkende for de viste nemlig en nær sammenheng mellom kvaliteten på yngelen og stryke- (gyte) tidspunktet. Avviket fra det naturlige ble straffet med dårligere kvalitet.

- Dette viser at vi har huller i kunnskapen, og det som kanskje mangler mest er at næringen ikke har oversikt over konsekvensene dersom man gjør det ene eller det andre, sier Kristin.

Hun mener bruken av lys og temperatur gjennom hele produksjonssyklusen bør underlegges mer omfattende studier.

Så var det redoks-biologi da. Ja, da må du høre eller se denne utgaven av Kystpodden.

Lørdag 12. april 2025 kl 10.00

Kystpodden - Høyr meg - Sjå megkyst.no/kystpodden og Spotify

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.