– Laksen drives for hardt

– Det er spesielt to forhold som jeg ville ha gjort noe med: Redusere intensiteten i produksjonen ved å senke temperaturen og redusere lysbruken i settefiskfasen, sier veterinær og Kystpodden-gjest Brit Tørud.

Publisert Sist oppdatert

Veterinæren, som har brukt hele sin yrkesaktive karriere på oppdretts­næringen, spesielt i settefisk­produksjonen er klar i sin tale:

– Laksen drives for hardt. Antall individer med ulike former og grader av produksjons­lidelser er svært høye og en viktig årsak til høy dødelighet, forklarer hun. 

Om hun fikk bestemme, ville intensiteten i settefiskproduksjonen blitt senket. Brit Tørud er sikker på at dette ville ha ført til store fordeler for fiskevelferden og for økonomien i oppdrett.

Brit legger til at data fra kylling­produksjon viser at nærmere 40 % av besetninger har alvorlige bein­deformiteter på grunn av høy intensitet. Hun tror laksenæringen er i samme situasjon. Og at det er den høye intensiteten i produksjonen som fører til dette.

Fisk føler smerte

Ifølge Brit Tørud fører diskusjonen om produksjonsmåte raskt over i en etisk debatt der dyrevelferd har en viktig plass. Men det er en debatt som har hatt trange kår i oppdrettsnæringen.

– På starten 2000-tallet gikk vi i Veterinær­foreningen inn for å fastsette et viktig prinsipp, nemlig at fisk kan føle smerte. Forskning omkring dette er overbevisende. Oppdrettsfisk er definert som husdyr, og skal skånes for unødige lidelser, som andre husdyr. Men dette har tatt tid å få prentet inn i nærings­utøverne, sier Brit, og medgir samtidig at mentaliteten i næringen har endret seg til det bedre, men at det går sakte.

– Hvorfor ikke redusere intensiteten, bruke litt lengre tid i produksjons­prosessen, øke overlevelse og øke lønnsomheten, spør Brit blant annet i denne sendingen av Kystpodden.

Hør Brit Tørud fortelle om sitt virke i Kystpodden, lørdag 8. mars 2024 kl. 10.00
kyst.no/kystpodden og Spotify

Kystpodden: Høyr meg – Sjå meg

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.