– Fikk 5000 kroner for 3 års arbeid
Da far og to brødre begynte å sysle med planer om fiskeoppdrett, var det ikke penger som var drivkraften. Vi er på Frøya, året er 1972 og pappa Edvin og sønnene Bjørn og Karsten Måsøval snekrer sine første merder. Det ble starten på et oppdrettseventyr.
Men veien til eventyret var ikke brolagt med gull. Beinhardt arbeid, konstant pengemangel og stor usikkerhet om hvorvidt slitet kom til å ende i suksess eller fiasko var hverdagen. I mange år.
– Far røktet fisken de første årene. For de tre første årene fikk han 5000 kroner – utbetalt det fjerde året. Karsten Måsøval er vår gjest i «Kystpodden».
Han forteller historien lattermild, men samtidig etterlater han ikke noe tvil om at det var tøffe tider. Det var alvor.
– Jeg hadde arbeid i Drammen på den tiden, og de første årene helgependlet jeg til Frøya for å jobbe med etableringen av virksomheten. Min bror var på fiske, så det var far som sto for den daglige røktingen. Da far døde i 1978, flyttet jeg hjem og har siden jobbet i Måsøval Fiskeoppdrett, forteller Karsten.
Geriljaleder
Karsten Måsøval har vært en synlig og betydelig aktør i oppdrettsnæringen. Han er meningssterk og har klare synspunkter på eierstruktur og utviklingen på kysten. På 1990-tallet bidro han til å etablere Nettverket for småoppdrettere og mente at oppdretterforeningen var kuppet av de store selskapene. Geriljaleder var ikke en betegnelse Karsten likte den gangen, og det er han heller ikke begeistret for nå når Kystpodden minner om saken.
– He, he, nei, jeg syns ikke det var så passende, sier han og smiler. Men han står fortsatt på sitt og mener det hadde vært bedre for både næringen og kysten om eierskapet i større grad var lokalt forankret.
I denne sendingen av «Kystpodden» kan du også høre hvordan Karsten har bidratt til å skape fire av de største oppdrettsselskapene i Norge.
Hør mer om Karsten Måsøval i lørdagens episode, som nå er tilgjengelig.
www.Kyst.no/kystpodden eller på Spotify
Høyr meg – Sjå meg, aldri ein laurdag uten
Les flere saker om Kystpodden:
-
– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
-
Det skjedde på en bar i Bergen
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
-
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
-
– Eg sette foten i døra
-
– Denne bedriften får du aldri til å gå
-
Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor