– Jeg er gammel og vi har dårlig tid
Legendariske avlsforsker og genetiker Harald Skjervold ga en klar instruks til sin student Arne Kittelsen. Finn en lokasjon for en ny avlsstasjon. – Jeg er gammel og vi har dårlig tid, var beskjeden.
Etter å ha vurdert en rekke steder, fant 28-åringen Arne Kittelsen stedet han lette etter på Sunndalsøra: Rikelig med ferskvann, oppvarmet spillvann fra industrien og et miljø som var spisset mot entreprenørvirksomhet.
– Jeg kom dit alene i bilen min med en spade i bagasjen. Og jeg var heldig for på Sunndalsøra var det et stort og aktivt miljø for byggeprosjekter. Alle profesjoner samlet på ett sted, så man skulle ikke langt av gårde verken for rørleggere, betongentreprenører eller elektrikere. Og det var profesjonelle aktører som var lette å samarbeide med. – Flaks, konstaterer seniorforskeren.
Han kunne glede sin utålmodige sjef om at han hadde funnet stedet. Nå kunne professor Skjervold få oppfylt sin drøm om å drive avl på individer med tusenvis av etterkommere til forskjell fra det han var vant til: ku og gris.
Akvaforsk
På rekordtid ble forskningsstasjonen bygget og Akvaforsk kom raskt i drift takket være overføring av alle familiene det ble avlet på fra stasjonen på Trandum. I Aftenpostens A-Magasin den 29. november 1969 får leserne et detaljert innblikk i det som ble beskrevet som verdens første vitenskapelige avlsforsøk med fisk. Hovedpersonene er professor Harald Skjervold og forsker Arne Kittelsen. Med satsingen på Sunndalsøra tok avlsarbeidet med laks og ørret et kvantesprang, og avlsarbeidet kom i gang i stor skala. Arne Kittelsen var en profilert leder ved stasjonen i mange år.
Fullt så kjent er det ikke at Arne Kittelsen begynte å jobbe med resirkulering allerede tidlig på 1970-tallet. Men som han forteller om i Kystpodden, ble denne forskningen lagt til side og ikke hentet frem igjen før langt ut på 1980-tallet. Hvorfor kan du høre han fortelle om i denne utgaven av «Kystpodden».
Om fremtiden for laksenæringen sier forskningsnestoren dette:
– Jeg tror kanskje at vi skal ta et skritt tilbake og la noen prosesser gå mer naturlig. Jeg er ikke lenger så sikker på resirkulering, men heller mer mot at gjennomstrømningsteknologien kan ha mer for seg, sier han tenksomt.
Se/hør hele sendingen lørdag 4. januar 2025
www.kyst.no/kystpodden og Spotify
Kystpodden: Høyr meg – Sjå meg
Les mer om Kystpodden:
-
Dysleksi stoppet ingeniørstudiet
-
Høvdingen som sette spor
-
– Fikk 5000 kroner for 3 års arbeid
-
– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
-
Det skjedde på en bar i Bergen
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
-
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!