– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
Han startet sin karriere som 17-åring. Femti år senere brenner han fortsatt for sitt livsprosjekt – oppdrett av blåskjell. «Kystpodden» har møtt Magne Hoem, blåskjellpionéren fra Rissa.
– Du som er ekspert, beskriv et superskjell for meg?
– Det er litt som en god vin. Du skal ha de rette algene på plass, svarer Magne Hoem og humrer. Han legger til at farge og fyllingsgrad også er viktige faktorer som spiller med, men algene er avgjørende, ifølge eksperten.
På kanotur
Det startet på en kanotur i 1974 da han og venner spedde på nisten med å koke blåskjell. Restene ble lagret på glass med lake og spist de neste dagene.
– Dette var jo så godt at jeg tenkte at dette må det kunne gå an å lage en levevei av, forteller Magne.
Men det var enklere tenkt enn gjort. I løpet av de 50 årene han drev Snadder og Snaskum, var det mange oppturer, men det manglet heller ikke på nedturer.
– Å få gode tester slik at vi kunne eliminere risikoen for algegift var en viktig forutsetning for at blåskjell kunne bli et trygt valg på menyen. Der har vi gjort en kjempejobb, understreker Magne.
Han kan ikke se noen grunn til at blåskjellnæringen ikke kan bli stor i Norge.
– Nå har vi mye kunnskap, giftproblematikken er løst og blåskjelloppdrett er en økologisk produksjon som bidrar til å rense vannet, fastslår Magne Hoem. Han har solgt virksomheten, men ikke navnet. Snadder & Snaskum består og Magne har ikke planer om å gi seg.
Hør mer om Magne Hoem og Snadder & Snaskum.
Lørdag 30. november kl. 10.00
www.Kyst.no/kystopdden og Spotify
Høyr meg – Sjå meg, aldri en lørdag uten
Les flere saker om Kystpodden:
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
-
Det skjedde på en bar i Bergen
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
-
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
-
– Eg sette foten i døra
-
– Denne bedriften får du aldri til å gå
-
Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor
-
- Vi mikset vår egen medisin i sementblander