
Havbruksmeldingen: Vil utrede avgift for utslipp av lakselus
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss la torsdag frem havbruksmeldingen. Under kan du se de viktigste punktene.
– Norsk havbruksnæring har hatt en voldsom utvikling og vekst, og skaper verdier og arbeidsplasser langs kysten. Havbruk er i dag vår nest største eksportnæring, og det er viktig at norsk sjømat har et godt omdømme. Med veksten har det også kommet utfordringer, særlig knyttet til miljø og fiskevelferd. Disse utfordringene må løses raskt. Vi ser at dagens reguleringer ikke gir gode nok insentiver for bærekraftig drift. Regjeringen foreslår derfor et nytt forvaltningssystem som skal gjøre det mer lønnsomt å drive med lav miljøpåvirkning og god dyrevelferd, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Stortingsmeldingen beskriver hvilke grep regjeringen vil gjøre for at akvakulturnæringen også fremover kan skape verdier fra havet og bidra til levende lokalsamfunn langs hele kysten.
– Regjeringen vil utvikle akvakulturnæringen og legge til rette for størst mulig samlet verdiskaping. Da må vi modernisere havbrukspolitikken. Hovedgrepet i stortingsmeldingen er at vi først og fremst vil regulere hvordan produksjonen påvirker miljø, fiskehelse og -velferd, og ikke hvor mye som produseres. Dette er også i tråd med Havbruksutvalgets rapport, sier Sivertsen Næss.
Regulerer lusepåvirkningen
Regjeringen skriver det er et viktig mål for dem å sikre akseptabel påvirkning fra lakselus.
- Justering av maksimalt tillatt biomasse (MTB) på selskapsnivå er et lite treffsikkert virkemiddel. Regjeringen legger derfor opp til å regulere lusepåvirkningen gjennom omsettelige kvoter for luseutslipp. Kvotene skal fastsettes på bakgrunn av hva naturen faktisk tåler i et gitt område. Alle som driver med produksjon av laksefisk skal omfattes av kvotesystemet. Omsettelig kvoter vil legge til rette for fleksibilitet for aktørene og kostnadseffektiv reduksjon av utslipp i det enkelte området, mener de.
– Vi vil at utslipp av lakselus skal ha en direkte kostnad for oppdretterne. På den måten skal det bli mer lønnsomt å drive med lav miljøpåvirkning. Dette vil gi en mer treffsikker regulering av næringen, sier Sivertsen Næss.
Les flere saker om Havbruksmeldingen
-
– Dyrevelferd til salgs i Havbruksmeldingen
-
– Overraskande at ein vil fasa ut MTB
-
– Riktig retning fra regjeringen
-
Vil belønne nullutslipp med produksjonsvekst
-
– Regjeringen foreslår i realiteten å fjerne akvakulturtillatelsene
-
– Skuffende hun ikke nevnte det med et ord
-
– Bekymret for havbruksmeldingens radikale forslag
-
Zero: Dette savner vi i meldingen
-
– Eit historisk vegskilje for norsk havbruk
-
Mener havbruksmeldingen gjør lite for å forenkle byråkratiet
Fjerne mengdebegrensning i akvakulturtillatelsen
Dagens mengdebegrensning på selskapsnivå gjør ifølge regjeringen at aktørene har få insentiver til å utvikle, investere i og ta i bruk mer miljøvennlige produksjonsmetoder.
- Slik bidrar mengdebegrensningen til å bremse verdiskaping, innovasjon og teknologiutvikling i akvakulturnæringen.
Ved å innføre det regjeringen kaller en mer treffsikker regulering av lakseluspåvirkning, mener de det ikke lengre være behov for en mengdebegrensning på selskapsnivå.
- Fjerning av mengdebegrensningen i akvakulturtillatelsen innebærer at aktørene i større grad selv vil kunne velge hvordan de vil innrette seg etter de nye lusereguleringene. De som tar gode grep, vil kunne øke sin produksjon.

Det vil fortsatt være krav om tillatelse for å drive med akvakultur. Akvakulturtillatelsen skal gi rett til akvakulturproduksjon på et bestemt geografisk område, men vil ikke inneholde begrensning på mengde eller art.
- For å tilrettelegge for mest mulig hensiktsmessig fordeling av fellesskapets ressurser, vil regjeringen at nye tillatelser etter akvakulturloven skal tildeles gjennom auksjon, heter det.
Avgift på tapt fisk
Regjeringen skriver at behandling mot lakselus er en av hovedgrunnene til dårlig velferd og høy dødelighet hos oppdrettsfisk. For å forhindre at arbeidet med å redusere utslippene av lakselus går på bekostning av fiskevelferden, foreslår regjeringen å innføre en avgift på tapt fisk.
– Vi har over lengre tid sett at fiskevelferden i havbruksnæringen ikke er god nok. I dyrevelferdsmeldingen satte vi en konkret målsetting om å få dødeligheten ned mot fem prosent. Vi følger nå opp med å innføre en avgift på tapt fisk. Vi vil sette avgiften lavt i starten, og eventuelt øke den etter hvert. Målet er at fiskevelferden blir så god at de fleste slipper å betale avgiften, sier Sivertsen Næss.
- Oppsummert legger regjeringens forslag til rette for at det blir mer lønnsomt å produsere med lav miljøpåvirkning og god dyrevelferd. Dette innebærer at aktørene i stor grad vil kunne påvirke mulig-hetene for vekst for eget selskap. Redusert lakseluspåvirkning og bedret velferd vil i tillegg være positivt for næringens omdømme. Systemet som foreslås er teknologinøytralt, og legger opp til at aktørene kan ta i bruk de løsninger de selv finner mest hensiktsmessige, skriver de.
Stortingsmeldingen presenterer et overordnet rammeverk for ny havbruksregulering. Meldingen er nå oversendt Stortinget. Etter at Stortinget har behandlet meldingen vil forslag til endring i regulering høres på vanlig måte.
Les flere saker om Havbruksmeldingen
-
– Dyrevelferd til salgs i Havbruksmeldingen
-
– Overraskande at ein vil fasa ut MTB
-
– Riktig retning fra regjeringen
-
Vil belønne nullutslipp med produksjonsvekst
-
– Regjeringen foreslår i realiteten å fjerne akvakulturtillatelsene
-
– Skuffende hun ikke nevnte det med et ord
-
– Bekymret for havbruksmeldingens radikale forslag
-
Zero: Dette savner vi i meldingen
-
– Eit historisk vegskilje for norsk havbruk
-
Mener havbruksmeldingen gjør lite for å forenkle byråkratiet