Det skjedde på en bar i Bergen
– Vi var pengelens hele gjengen. Det var det ikke noe tvil om. Og bankene ville jo ikke være med, forteller vår gjest i «Kystpodden» Håkon Grand. Det var bakgrunnen for reisen til Bergen og møte med Per Grieg jr. I baren på Hotel Norge satt det en annen kar han dro kjensel på...
Vi er på begynnelsen av 1990-tallet. FOS-konkursen hadde forårsaket en tsunami i oppdrettsnæringen med mange konkurser, restruktureringer og oppkjøp. I denne turbulente perioden var Håkon Grande en etablert oppdretter, på jakt etter ekspansjonsmuligheter.
– Jeg hadde fått kontakt med Grieg-familien i Bergen og avtalte et møte med Per Grieg jr. fordi jeg trengte en investor. Jeg kjente Grieg gjennom deres engasjement i Fiskeoppdretternes Trygdelag (FOT) der de var forretningsfører, forteller Håkon.
– I baren på Hotel Norge kvelden før møtet så jeg en kar jeg dro kjensel på. Det var Steinar Olaisen. Jeg spurte: Hva gjør du her? Joda, Steinar skulle møte Atle Eide i Hydro Seafood for å få de med som investor på Lovund, forteller Håkon og ler godt.
I baren på Hotel Norge i Bergen ble altså kimen til to av de største selskapene i norsk oppdrettsnæring lagt: Nova Sea og Fjord Seafood.
Takk til de gamle heltene
Lørdagens gjest i «Kystpodden», Håkon Grande, har en lang karriere bak seg i fiskeri- og havbruksnæringen. Allerede som 18 åring begynte han på filetfabrikk, bare 23 år gammel ble han fiskeriinspektør i Troms og Finnmark. Men det er tiden som settefiskprodusent og senere matfiskoppdretter som har preget hans yrkesliv. Ikke minst i settefiskproduksjonen og engasjementet i oppdretternes organisasjoner, først Settefiskprodusentenes Landsforening og senere Norske Fiskeoppdretteres Forening.
Han mener næringen har mye å takke personer som Tore Håstein og Magne Gjedrem for.
– De fortjener mer kred, sier nestoren fra Leifjord.
Hør «Kystpodden» lørdag 9. november kl. 10.00
Kyst.no/kystpodden og Spotify
– Høyr meg Sjå meg. Aldri en lørdag uten
Se mer fra Kystpodden:
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
-
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
-
– Eg sette foten i døra
-
– Denne bedriften får du aldri til å gå
-
Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor
-
- Vi mikset vår egen medisin i sementblander
-
Asylmottak for rømt oppdrettslaks
-
– Vaksiner ble sett på som en vits