- Merkevaren «Norwegian Salmon», sporingssystem for fisk, emballasjeutvikling, den første visningskonsesjonen i landet, og ikke minst vilkår for kvinnelige ledere. Tove Berge har mange fjær hun kan sette i hatten.

Dirigerte loddebåt fra fødestuen

Tove Berge har alltid gitt mye av seg selv. Det toppet seg da hun som logistikkansvarlig ventet en båtlast med lodde som skulle brukes som laksefôr. Kvelden før ble hun hasteinnlagt på sykehus på grunn av komplikasjoner, men det første hun ba om da hun våknet fra narkosen var en telefon.

Publisert Sist oppdatert

    – Da legen kom på visittrunden, så han på meg og sa at jeg så frisk nok ut til å dra hjem samme dag, forteller denne lørdagens gjest i «Kystpodden», Tove Berge. 

    Hun tok med seg skjemaene og reiste hjem og sørget for å få tømt lastefartøyet. Vi er i 1981, det er før data og mobiltelefon. Hun har gått opp løypen på mer enn ett område i oppdrettsnæringen. Gjennom jobben som innkjøper og logistikkansvarlig i Lerøy til logistikkdirektør i Mowi, var hun med på mye nybrottsarbeid på slutten av 1970-tallet og videre utover. Selv trekker hun frem utviklingen av emballasje som en fin tid.

– Vi hadde et tett og godt samarbeid gjennom hele verdikjeden, og det var veldig givende, sier hun. 

Utviklingen av sporingssystemer var hun med på fra den spede begynnelsen, og Tove var også sentral i Markedsrådet for laks da de vedtok å etablere merkevaren Norsk Laks. Som om ikke det var nok så var det Tove som sørget for at Lingalaks ble den første i Norge som kunne skilte med en visningskonsesjon.

Tove Berge sørget i sin tid for at Lingalaks fikk den første visningskonsesjonen i landet.

Landbruket var viktig

Tove Berge begynte karrieren i Bergensmeieriet, som i 1970 fikk hånd om omsetningen av oppdrettsørret. Etter hvert fikk hun stilling i Norges Kjøtt- og Fleskesentral som blant annet solgte smolt fra forskningsstasjonen Akvaforsk på Sunndalsøra.

– Tanken den gangen var jo at oppdrett skulle være en attåtnæring til landbruket, og jeg må jo si at Bergensmeieriet lå langt fremme når det gjaldt produktutvikling, markedsføring og salg, sier hun. 

Mindre kjent er det at Bergensmeieriet tok initiativet til den første innfrysingsordningen – den gang for ørret – for å forsøke å regulere markedet. Fra den mer kjente innfrysingsordningen av laks på slutten av 1980-tallet vet vi at det ikke gikk så bra noen av gangene.

Hør Tove Berge fortelle om sine erfaringer i Kystpodden.

Lørdag 11. januar 2024 kl. 10.00.
kyst.no/kystpopdden og Spotify

Høyr meg – sjå meg, aldri ein laurdag uten!

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.