Kystpodden:
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
Personalsjefen i Norsk Hydro var mer kommanderende enn spørrende da Jostein Refsnes i 1991 ble innkalt til kontoret for å få denne beskjeden: - Jostein, du skal overta Hydro Seafood.
Den gangen var Hydro Seafood verdens største lakseoppdretter med en årlig produksjon på 30 000 tonn, og Jostein var i Hydro Aluminium gått av som adm.dir. i Hydro-eide Høyang Polaris AS. Det er mange hundretusen tonn siden, en rekke fusjoner og oppkjøp siden og frem til dagens Mowi som fortsatt er verdens største lakseprodusent.
Jostein Refsnes ledet Hydro Seafood i begynnelsen av 90-årene. Hydro Seafood ble etter hvert solgt ut av Hydrokonsernet, noe han den dag i dag mener var et feilgrep, som han uttrykker overfor «Kystpodden».
Leie - ikke eie
I denne sendingen av «Kystpodden» kan du også høre Jostein fortelle med egne ord hvordan det var da fiskeri-og havbruksnæringens interesseorganisasjoner ble samlet under samme navn og felles administrative ledelse og organisert under NHO-paraplyen.
- Det må ha vært som å stikke hånden inn i et vepsebol?
- Ja, det kan du si, men tiden var moden for dette, og næringen var klar for det. Ettertiden har etter min mening vist at det var et riktig skritt, mener Jostein Refsnes.
Han har også utmerket seg med å slå til lyd for at oppdrettslisenser bør eies av staten og leies ut. Også for dette har han fått en del pepper. Men detaljene rundt denne problemstillingen kan du høre i lørdagens utgave av «Kystpodden».
Sendingen med Jostein Refsnes er nå tilgjengelig i vinduet øverst.
Hør og se på Kyst.no/kystpodden eller Spotify
- Aldri en lørdag uten
Les flere saker om Kystpodden:
-
Det skjedde på en bar i Bergen
– Vi var pengelens hele gjengen. Det var det ikke noe tvil om. Og bankene ville jo ikke være med, forteller vår gjest i «Kystpodden» Håkon Grande. Det var bakgrunnen for reisen til Bergen og møte med Per Grieg jr. I baren på Hotel Norge satt det en annen kar han dro kjensel på...
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
Målfrid Steinsbø hadde utdannet seg til lærer, men skulle bare hjelpe ektemannen Odd et par dager med å flytte inn i kontorlokalene til nyopprettede Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS). Det var i 1978. Hun ble med gjennom hele historien til «the bitter end» i 1991.
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
– Eg slutta skulen då eg var 14 år. Då sa far min at fiskeoppdrett kom til å bli så stort at det ikkje var bruk for meir skulegang. Hadde det vore i dag, hadde barnevernet gripe inn, humrar ein humørfylt Arthur Marøy.
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
– Har du, kjære leser, hørt om noen som har jobbet hardt i 10 år uten å få lønn? Da må du høre historien til Åsta og Rolv Haugarvoll.
-
– Eg sette foten i døra
– Han ville ikkje ha noko å gjere med verken meg eller Skretting. Han hadde kjøpt noko som ikkje heldt mål, meinte han. Då sette eg foten i døra. Det enda med ein god prat og han vart mangeårig Skretting-kunde.
-
– Denne bedriften får du aldri til å gå
Da Ragnar Grøntvedt begynte som sjef ved Frøya Fryseri i 1964 var beskjeden fra hans far klar: – Denne bedriften får du aldri til å gå.
-
Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor
Dag Møller er en av de mest innflytelsesrike personene i oppdrettsnæringens tilblivelse. Han var sentral da oppdrettsloven ble utformet, og takket være han fikk næringen sine forskningsstasjoner i Matre og Austevoll.
-
- Vi mikset vår egen medisin i sementblander
Det Torild Lohne ikke vet om settefiskproduksjon er ikke verd å vite. Etter 43 år i Sævareid Settefisk har hun vært med på mye. Møt henne i denne utgaven av «Kystpodden».
-
Asylmottak for rømt oppdrettslaks
Det kom busslaster med skuelystne fra Bergen da professor Erik Slinde proklamerte asylmottak for rømt oppdrettslaks i elven der han er grunneier. Denne historien og flere får du i andre episode av kystpoddens møte med professoren.
-
– Vaksiner ble sett på som en vits
– Hadde vi ikke klart å utvikle vaksiner mot vibriose og furunkulose på slutten av 1980-tallet, hadde vi ikke hatt noen laksenæring i Norge.