Kystpodden:
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
Personalsjefen i Norsk Hydro var mer kommanderende enn spørrende da Jostein Refsnes i 1991 ble innkalt til kontoret for å få denne beskjeden: - Jostein, du skal overta Hydro Seafood.
Den gangen var Hydro Seafood verdens største lakseoppdretter med en årlig produksjon på 30 000 tonn, og Jostein var i Hydro Aluminium gått av som adm.dir. i Hydro-eide Høyang Polaris AS. Det er mange hundretusen tonn siden, en rekke fusjoner og oppkjøp siden og frem til dagens Mowi som fortsatt er verdens største lakseprodusent.
Jostein Refsnes ledet Hydro Seafood i begynnelsen av 90-årene. Hydro Seafood ble etter hvert solgt ut av Hydrokonsernet, noe han den dag i dag mener var et feilgrep, som han uttrykker overfor «Kystpodden».
Leie - ikke eie
I denne sendingen av «Kystpodden» kan du også høre Jostein fortelle med egne ord hvordan det var da fiskeri-og havbruksnæringens interesseorganisasjoner ble samlet under samme navn og felles administrative ledelse og organisert under NHO-paraplyen.
- Det må ha vært som å stikke hånden inn i et vepsebol?
- Ja, det kan du si, men tiden var moden for dette, og næringen var klar for det. Ettertiden har etter min mening vist at det var et riktig skritt, mener Jostein Refsnes.
Han har også utmerket seg med å slå til lyd for at oppdrettslisenser bør eies av staten og leies ut. Også for dette har han fått en del pepper. Men detaljene rundt denne problemstillingen kan du høre i lørdagens utgave av «Kystpodden».
Sendingen med Jostein Refsnes er nå tilgjengelig i vinduet øverst.
Hør og se på Kyst.no/kystpodden eller Spotify
- Aldri en lørdag uten
Les flere saker om Kystpodden:
-
– Det du lærer på BI, kan eg lære deg på ein føremiddag
Etter tiår med suksessen «SALMA», vel Olav Svendsen å setje punktum. Han har hausta titals prisar og mykje heider. Men heider var det lite av då han fortalde far sin at han ville begynne på BI. – Det du lærer på BI, kan eg lære deg på ein føremiddag, var svaret.
-
Dirigerte loddebåt fra fødestuen
Tove Berge har alltid gitt mye av seg selv. Det toppet seg da hun som logistikkansvarlig ventet en båtlast med lodde som skulle brukes som laksefôr. Kvelden før ble hun hasteinnlagt på sykehus på grunn av komplikasjoner, men det første hun ba om da hun våknet fra narkosen var en telefon.
-
– Jeg er gammel og vi har dårlig tid
Legendariske avlsforsker og genetiker Harald Skjervold ga en klar instruks til sin student Arne Kittelsen. Finn en lokasjon for en ny avlsstasjon. – Jeg er gammel og vi har dårlig tid, var beskjeden.
-
Dysleksi stoppet ingeniørstudiet
Han konstruerte Vikingmerden – det første, moderne stålanlegget for lakseoppdrett. Det ble en stor suksess. Han har 7–8 patenterte teknologiske nyvinninger på merittlisten. Men ingeniørutdanningen ble det ikke noe av. – Jeg hadde dysleksi, forteller Knut Vangen.
-
Høvdingen som sette spor
– Eg skulle ikkje ha vore her i dag, fortel gründer og oppdrettsveteran Reidar Holmefjord når «Kystpodden» ber han om å fortelje om sitt liv og virke. Det var dramatiske timar då han som tolvåring rodde brislingfiske med far sin og vart rent i senk av ein fiskekuttar.
-
– Fikk 5000 kroner for 3 års arbeid
Da far og to brødre begynte å sysle med planer om fiskeoppdrett, var det ikke penger som var drivkraften. Vi er på Frøya, året er 1972 og pappa Edvin og sønnene Bjørn og Karsten Måsøval snekrer sine første merder. Det ble starten på et oppdrettseventyr.
-
– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
Han startet sin karriere som 17-åring. Femti år senere brenner han fortsatt for sitt livsprosjekt – oppdrett av blåskjell. «Kystpodden» har møtt Magne Hoem, blåskjellpionéren fra Rissa.
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
– Du var vel overvettes interessert i fisk siden du begynte med fiskehelse? – Nei, det var to grunner til det, mannfolk og fylla.
-
Det skjedde på en bar i Bergen
– Vi var pengelens hele gjengen. Det var det ikke noe tvil om. Og bankene ville jo ikke være med, forteller vår gjest i «Kystpodden» Håkon Grande. Det var bakgrunnen for reisen til Bergen og møte med Per Grieg jr. I baren på Hotel Norge satt det en annen kar han dro kjensel på...
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
Målfrid Steinsbø hadde utdannet seg til lærer, men skulle bare hjelpe ektemannen Odd et par dager med å flytte inn i kontorlokalene til nyopprettede Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS). Det var i 1978. Hun ble med gjennom hele historien til «the bitter end» i 1991.