Kystpodden:

- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!

Personalsjefen i Norsk Hydro var mer kommanderende enn spørrende da Jostein Refsnes i 1991 ble innkalt til kontoret for å få denne beskjeden: - Jostein, du skal overta Hydro Seafood.

Publisert Sist oppdatert

Den gangen var Hydro Seafood verdens største lakseoppdretter med en årlig produksjon på 30 000 tonn, og Jostein var i Hydro Aluminium gått av som adm.dir. i Hydro-eide Høyang Polaris AS. Det er mange hundretusen tonn siden, en rekke fusjoner og oppkjøp siden og frem til dagens Mowi som fortsatt er verdens største lakseprodusent.

Jostein Refsnes ledet Hydro Seafood i begynnelsen av 90-årene. Hydro Seafood ble etter hvert solgt ut av Hydrokonsernet, noe han den dag i dag mener var et feilgrep, som han uttrykker overfor «Kystpodden».

Leie - ikke eie

I denne sendingen av «Kystpodden» kan du også høre Jostein fortelle med egne ord hvordan det var da fiskeri-og havbruksnæringens interesseorganisasjoner ble samlet under samme navn og felles administrative ledelse og organisert under NHO-paraplyen. 

- Det må ha vært som å stikke hånden inn i et vepsebol?

- Ja, det kan du si, men tiden var moden for dette, og næringen var klar for det. Ettertiden har etter min mening vist at det var et riktig skritt, mener Jostein Refsnes.

Han har også utmerket seg med å slå til lyd for at oppdrettslisenser bør eies av staten og leies ut. Også for dette har han fått en del pepper. Men detaljene rundt denne problemstillingen kan du høre i lørdagens utgave av «Kystpodden».

Sendingen med Jostein Refsnes er nå tilgjengelig i vinduet øverst.

Hør og se på Kyst.no/kystpodden eller Spotify

- Aldri en lørdag uten 

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.

Les flere saker om Kystpodden:

kystpodden