Kystpodden:

– Denne bedriften får du aldri til å gå

Da Ragnar Grøntvedt begynte som sjef ved Frøya Fryseri i 1964 var beskjeden fra hans far klar:
 – Denne bedriften får du aldri til å gå.

Publisert Sist oppdatert

Men der tok fader Grøntvedt feil. Ragnar gikk til oppgaven med ungdommelig pågangsmot og skapte det som skulle bli en mønsterbedrift for hele Fiskeri-Norge. Levendelagring av villfisk, og kontinuerlig helårsdrift var noe av nøkkelen til suksessen.

- Ja, jeg er stolt av denne, sier Ragnar Grøntvedt og viser frem æresbevisningen han har fått overlevert pesonlig av selveste kongen.

Frøya Edelfisk

Allerede i 1969 forela Ragnar Grøntvedt et forslag for styret i Frøya Fryseri om å etablere et selskap for lakseoppdrett. På nyåret i 1970 ble Frøya Edelfisk dannet og lakseeventyret hadde fått enda en knoppskyting på Frøya.

– Husk på at det allerede i 1973 var 22 selskap i gang med lakseoppdrett på Frøya. Hitra og Frøya sto den gangen for 25 % av oppdrettsnæringen i hele Norge, forteller Ragnar til Kystpodden.

Tilknappet Sunnmøringer

– Hvorfor ble nettopp Frøya og Hitra arnested for laksenæringen i Norge?

Vi var opptatt av å dele erfaringer og kunnskap. Jeg var på det første organiserte oppdrettermøte i Sykkylven i 1970. I forkant av møtet så vi frem til et møte der vi kunne sette hverandre i stevne og høre om erfaringer fra andre steder. Men der vart vi skuffet. Sunnmøringene var ikke interessert i å dele erfaringer. Da vi reiste fra Sykkylven, sverget vi på at vi skulle dele erfaringer, erindrer Ragnar.

Hør «Kystpodden» lørdager kl. 10.00 på kyst.no/kystpodden og Spotify

– Aldri en lørdag uten

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.

Les flere saker fra Kystpodden:

kystpodden