Kystpodden:
– Denne bedriften får du aldri til å gå
Da Ragnar Grøntvedt begynte som sjef ved Frøya Fryseri i 1964 var beskjeden fra hans far klar:
– Denne bedriften får du aldri til å gå.
Men der tok fader Grøntvedt feil. Ragnar gikk til oppgaven med ungdommelig pågangsmot og skapte det som skulle bli en mønsterbedrift for hele Fiskeri-Norge. Levendelagring av villfisk, og kontinuerlig helårsdrift var noe av nøkkelen til suksessen.
Frøya Edelfisk
Allerede i 1969 forela Ragnar Grøntvedt et forslag for styret i Frøya Fryseri om å etablere et selskap for lakseoppdrett. På nyåret i 1970 ble Frøya Edelfisk dannet og lakseeventyret hadde fått enda en knoppskyting på Frøya.
– Husk på at det allerede i 1973 var 22 selskap i gang med lakseoppdrett på Frøya. Hitra og Frøya sto den gangen for 25 % av oppdrettsnæringen i hele Norge, forteller Ragnar til Kystpodden.
Tilknappet Sunnmøringer
– Hvorfor ble nettopp Frøya og Hitra arnested for laksenæringen i Norge?
– Vi var opptatt av å dele erfaringer og kunnskap. Jeg var på det første organiserte oppdrettermøte i Sykkylven i 1970. I forkant av møtet så vi frem til et møte der vi kunne sette hverandre i stevne og høre om erfaringer fra andre steder. Men der vart vi skuffet. Sunnmøringene var ikke interessert i å dele erfaringer. Da vi reiste fra Sykkylven, sverget vi på at vi skulle dele erfaringer, erindrer Ragnar.
Hør «Kystpodden» lørdager kl. 10.00 på kyst.no/kystpodden og Spotify
– Aldri en lørdag uten
Les flere saker fra Kystpodden:
-
Høvdingen som sette spor
– Eg skulle ikkje ha vore her i dag, fortel gründer og oppdrettsveteran Reidar Holmefjord når «Kystpodden» ber han om å fortelje om sitt liv og virke. Det var dramatiske timar då han som tolvåring rodde brislingfiske med far sin og vart rent i senk av ein fiskekuttar.
-
– Fikk 5000 kroner for 3 års arbeid
Da far og to brødre begynte å sysle med planer om fiskeoppdrett, var det ikke penger som var drivkraften. Vi er på Frøya, året er 1972 og pappa Edvin og sønnene Bjørn og Karsten Måsøval snekrer sine første merder. Det ble starten på et oppdrettseventyr.
-
– Det er som en god vin, du skal ha de rette algene
Han startet sin karriere som 17-åring. Femti år senere brenner han fortsatt for sitt livsprosjekt – oppdrett av blåskjell. «Kystpodden» har møtt Magne Hoem, blåskjellpionéren fra Rissa.
-
– Man skal aldri undervurdere flaks
– Du var vel overvettes interessert i fisk siden du begynte med fiskehelse? – Nei, det var to grunner til det, mannfolk og fylla.
-
Det skjedde på en bar i Bergen
– Vi var pengelens hele gjengen. Det var det ikke noe tvil om. Og bankene ville jo ikke være med, forteller vår gjest i «Kystpodden» Håkon Grande. Det var bakgrunnen for reisen til Bergen og møte med Per Grieg jr. I baren på Hotel Norge satt det en annen kar han dro kjensel på...
-
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
Målfrid Steinsbø hadde utdannet seg til lærer, men skulle bare hjelpe ektemannen Odd et par dager med å flytte inn i kontorlokalene til nyopprettede Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS). Det var i 1978. Hun ble med gjennom hele historien til «the bitter end» i 1991.
-
– Ferie? – Nei, det er for byfolk!
– Eg slutta skulen då eg var 14 år. Då sa far min at fiskeoppdrett kom til å bli så stort at det ikkje var bruk for meir skulegang. Hadde det vore i dag, hadde barnevernet gripe inn, humrar ein humørfylt Arthur Marøy.
-
– Vi slaktet den første laksen i garasjen
– Har du, kjære leser, hørt om noen som har jobbet hardt i 10 år uten å få lønn? Da må du høre historien til Åsta og Rolv Haugarvoll.
-
- Jostein, du skal ta over Hydro Seafood!
Personalsjefen i Norsk Hydro var mer kommanderende enn spørrende da Jostein Refsnes i 1991 ble innkalt til kontoret for å få denne beskjeden: - Jostein, du skal overta Hydro Seafood.
-
– Eg sette foten i døra
– Han ville ikkje ha noko å gjere med verken meg eller Skretting. Han hadde kjøpt noko som ikkje heldt mål, meinte han. Då sette eg foten i døra. Det enda med ein god prat og han vart mangeårig Skretting-kunde.