Trygve Poppe har skrevet utallige artikler om fiskehelse og fiskevelferd. Her foran litt av «fiskebiblioteket» hjemme i stuen.

– Næringens om­dømme er i fritt fall

– I naturen er laksen svømmeatlet, rovdyr og individualist. I oppdrett har vi gjort den til en stimfisk, som svømmer i ring og lever på vegetarkost. Vi gjør ikke det ustraffet, mener Trygve Poppe. Veterinærpioneeren er lørdagens gjest i Kystpodden.

Publisert Sist oppdatert

Trygve Poppe begynte som spesialisert fiskeveterinær allerede i 1981. Siden den gangen har han vært med på diagnostisere og behandle de fleste helseproblemer som har plaget oppdrettsfisken. Og det har ikke vært få. 

– Jeg har tro på at oppdrett av laks er en effektiv måte å produsere mat på, men det kan ikke fortsette å skje på samme måten som i dag. Til det er dødeligheten for stor, og fiskevelferden blir ikke hensyntatt på en tilfredsstillende måte. 

– Det beklagelige er at næringens organisasjoner og enkelte selskaper fornekter problemene. Det har blant annet ført til at næringens omdømme er i fritt fall, sier han.

Veksten ligger i svinnet

Hvert år dør 60–65 millioner oppdrettslaks i sjøvannsfasen før den når slakting. 

– Sannsynligvis er det reelle tallet høyere. Tar vi med dødeligheten i ferskvannsfasen, og legger rensefisk, som også regnes som et husdyr, på toppen, snakker vi om 120 millioner fisk årlig, sier Poppe. 

Han mener at det er fullt mulig å gjøre noe med disse utfordringene.

– Omdømmet er i fritt fall, mener Trygve Poppe. Den dagen Kystpodden besøker nestoren, bærer en kronikk i landets største avis tittelen «Middagen din er torturert».

– Tenk bare på hvilke vekstmuligheter som ligger i det enkle faktum å redusere dødeligheten. Vi har eksempler på oppdrettere som er nede under 10 % dødelighet, og endog under 5 %. Så det er mulig, understreker han.

Hør mer fra Trygve Poppe i Kystpodden, lørdag 22. februar 2025
kyst.no/kystpodden og Spotify

Kystpodden: Høyr meg – Sjå meg, aldri ein laurdag utan

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.