Paul Birger Torgnes har vært med på det meste i norsk oppdrettsnæring.

Kystpodden:

Tapte 1 million i uken i 500 uker

«Kystpodden» har møtt Paul Birger Torgnes. Mannen som har opplevd mer enn de fleste i havbruksnæringen. Mest oppturer, men og noen nedturer. Som satsingen på torskeoppdrett. – Det dummeste jeg har gjort, sier han til «Kystpodden».

Publisert Sist oppdatert

Paul Birger Torgnes har så vidt rundet de 70, men rukket å ha vært med på det meste som er verd å være med på i oppdrettsnæringen. I dag er han tilbake der han startet som lakseoppdretter midt på 1980-tallet. Hjemme på Helgeland med familieselskapet Torghatten Aqua som basis.

Verdens største

Satsingen på torskeoppdrett er han ikke stolt over, men heller ikke redd for å snakke om.

– Vi holdt på i 10 år, eller 500 uker om man vil. Vi tapte rundt 1 million kroner i uken. Mest fordi vi er sta og nekter å gi oss, sier han og ler godt. 

For mange er han kjent som arkitekten bak den spektakulære etableringen av Fjord Seafood som var nær ved å bli verdens største lakseselskap. 

– På fire år bygget vi Fjord Seafood fra å ha en omsetning på 40 millioner kroner til 4 milliarder. Fra 20 ansatte til 4000. Fra en kommune på Helgeland til virksomhet i 15 land. 

- Det gikk fort, ja, minnes Paul Birger. 

Han forteller videre om fusjonsprosessen med Cermaq som bare var en hårsbredd fra å lykkes. Men lave laksepriser og behovet for mer kapital satte en stopper for selskapet som endte i den store fusjonsgryten som i dag heter Mowi.

– Må ta grep nå

Når vi ber Paul Birger om å kommentere dagens situasjon i oppdrettsnæringen, blir han mer alvorlig.

- Næringen må ta grep nå. Lus og dårlig fiskevelferd har blitt et stort problem som vi har muligheter til å løse, mener nestor Paul Birger Torgnes.

– Utfordringene heter lus og dårlig fiskevelferd. Slik kan det ikke fortsette. Næringen selv må ta grep, sider han og legger til at mulighetene ligger der. Han tror heller ikke på dem som sier at fisken kan produseres nær markedet.

– Det er kun kostbar flyfrakt som støtter en slik antakelse. Frossen laks anvendes i stadig større grad til ulike bearbeidede sjømatprodukter. Da vil laks som er produsert i Norge knuse denne forestillingen, mener han.

Hør mer fra Paul Birger Torgnes i «Kystpodden», lørdag 16. november kl. 10.00.

Sendes på www.Kyst.no/kystpodden og Spotify.

Høyr meg – Sjå meg

– Aldri en lørdag uten

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.